Modell lingo..

Jag fick en fråga av läsaren Lina om vad "Option " betyder och kom på att det är klart att flera av orden jag slänger runt mig här i bloggen är kanske inte de vanligaste. Så här får ni en liten ordlista.



Agenturen

Du har oftast en agentur i varje land som du vill jobba i.
Jag har i England, Sverige, Tyskland, New York, Kapstaden och Holland. Här i London har jag MOT som är min moderagentur (Huvudagentur). De förhandlar alla dina jobb så klienten får betala rätt pris för just de jobbet de vill att du ska göra. De är även de som ser till att klienterna betalar och skickar dig på dina castings. De tar en viss procentsats av vad du tjänar innan skatt. Denna procentsats varierar från land till land. Här i London är det vanligtvis 20%. De tar även en bokningsavgift från klienten. Oftast även den 20% av vad jobbet är värt. Så de tjänar 40% av vad du tjänar, men tar 20% från dig och 20% från klienten.

Bokare

Du har oftast en speciell person på agenturen som tar hand om ditt schema. Här på MOT ringer du och "checkar in" varje kväll vid 18.00 och får dina castingar/jobb för nästa dag.


Ibland har man massor med castingar på en dag. Då får man springa!

Casting

Ett möte mellan klienten och modellerna. Du går dit, väntar på din tur i kön av modeller på att få möta klienten i enrum och visa upp din bok. På en vanlig casting kan klienten/erna se hundratals modeller. Det brukar upprättas listor eller så kommer du helt enkelt ihåg vem som var för dig. Det funkar oftast ganska smidigt.
Du kan få vänta i många timmar om du har otur. Då får man oftast sitta på golvet och läsa en bok eller snacka med vänner.
Castingar pågår oftast mellan två klockslag och du kan komma när du vill under den tiden.


Mitt kort

Request Casting

Denna typ är casting är bra eftersom då har klienten redan valt ut de modellerna de vill se. Vanligast har de varit inne på agenturernas hemsida och tittat på allas portfolios. detta betyder att betydligt färre modeller blir kallade så väntetiden är kortare och chansen att vara rätt för jobbet är större.

Commercial casting

Reklamfilms casting. Oftast är dessa jobb värt mycket pengar och är nästan alltid request castings. Här får du göra en massa löjliga saker framför en videokamera så att klienten kan se om du har det som krävs för jobbet. Det krävs skådespelartalang och hög skamtröskel.

Recall

Om klienten vill se dig ännu en gång. Oftast får du en symbolisk summa för att gå på ett recall.


Kortbaksida

Option

Grattis, klienten gillar dig! Men de gillar ett par tjejer till så de reserverar dig de dagar de ska plåta i fall att det blir just du som får jobbet. Du kan ha flera Options på varje dag, men det är först till kvarn som gäller för klienterna. Om det inte är stora skillnader i pengar.

Booking

Du har fått jobbet och klienten har bokat dig.

Direct booking

klienten har bokat dig direkt utan att du behöver gå på casting.

Fitting

Du har fått jobbet och ska prova kläderna de hade tänkt använda på plåtningen.

Bok/kort

Portfolion, eller boken som man oftast kallar den är den stora pärmen med dina bilder som du bär med dig. Där sätter du in dina bästa bilder som representerar dig bäst. Du får även papperskort med ett par bilder och dina mått på som du ger till klienten på castingarna så att de ska komma ihåg dig.


Min Bok här i London.


Inuti

Rate

Hur mycket du kostar per timma. Rates för tidningar är alltid jättelåga du får tex £50 för ett Vogue cover. Ju bättre tidning- desto större ära - desto mindre betalt.
 Reklamfilmer har de bästa ratesen. Men allt beror på hur många länder jobbet blir släppt i och om det är för internet, tidningar, billboards eller tv.

Buyout

Extra pengar om jobbet blir släppt i flera länder. Dvs det beror på hur bra klienten tycker att kampanjen/reklamfilmen blev och vill sprida den mer. Du kan få buyouts i flera år efter du har gjort jobbet om bilderna /filmen fortsätter att användas.

Call time - När jobbet börjar på morgonen

Reklam/commercial modell - En modell som är mer fokuserad på beauty, reklamfilmer, reklamkampanjer och kataloger. Har en karriär mellan 1 - 100 års ålder.

Fashion /Editorial modell - En modell som fokuserar på Catwalk och modereportage. Har tyvärr oftast bara en karriär mellan 13 - 25 års ålder.

A-Z - Kartbok över London


Förr fick man oftast polaroider.

 De var tester innan man började plåta med filmen eftersom film är dyrt och det fanns inget annat sätt att veta hur bilden skulle bli. Nu när nästan allt plåtas digitalt så har polaroiden förlorat  sin mening tyvärr.
De flesta modellerna hade en polaroid sida i sin bok, numera har bara veteraner, som jag, pollisar..

..fortsättning följer!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0